Valpreventie ouderen

Het belang van valpreventie voor ouderen

Als u ouder wordt, is de kans op vallen steeds groter. Wist u dat uw spiermassa ieder jaar met 2% afneemt en u op uw zeventigste ongeveer 40% van uw spiermassa kwijt bent? Geen wonder dat u op hogere leeftijd steeds makkelijker valt. Vandaar dat wij u graag helpen met valpreventie voor ouderen. Zo voorkomt u onnodig vallen en vervelende gevolgen als botfracturen, letsel en beperkte bewegingsvrijheid.

Afspraak maken

 

De feiten over valpreventie voor ouderen op een rij

Het is niet alleen uw spiermassa die afneemt, als u ouder wordt. Het is ook de neurale aansturing van de hersenen. Dat wil zeggen dat het langer duurt voor uw hersenen waarnemen en verwerken wat er moet gebeuren, waardoor uw reactiesnelheid afneemt en de reactietijd toeneemt. Daarbij worden uw botten minder sterk, waardoor de kans op fracturen toeneemt. Ook struikelt u eerder door bijvoorbeeld verminderd zicht, waardoor de kans op letsel groter wordt. Het devies is om niet te vallen en vallen te voorkomen om vervelende consequenties uit de weg te gaan. Bij fysiotherapie in Den Bosch richten wij ons daarom op valpreventie voor ouderen. We behandelen ook aan huis om onze hulp laagdrempeliger te maken en uw leven een stukje simpeler te maken. Daarbij biedt een behandeling aan huis kansen om valgevaarlijke situaties te identificeren en u te adviseren over de inrichting van uw huis.

 

 

Hoe kunt u zelf aan valpreventie doen?

Wij hebben een aantal algemene tips, die u zelf kunt toepassen als valpreventie voor ouderen. Natuurlijk kunt u onze hulp inroepen, maar u kunt ook zelf aan de slag. Zo kunt u vijf maal daags op uw tenen gaan staan en de wastafel beetpakken en dan weer loslaten tijdens het tandenpoetsen. Door te bewegen en te oefenen blijft u actiever en sterker, waardoor de kans op vallen kleiner is. Andere oefeningen als armen en benen vijf seconden achter elkaar strekken en rechtuit langs het aanrecht lopen, kunnen ook helpen bij valpreventie. Probeer bij het rechtuit lopen uw voeten voor elkaar te plaatsen als een koorddanser om uw balans te oefenen.

Tarieven

 

Wat als u toch valt?

Als u toch valt, kunnen wij u helpen uw klachten te verminderen en uw pijn te verlichten. Soms doen we dit door middel van shockwave therapie, waarbij we impulsen toedienen om de bloedcirculatie en stofwisseling in het getroffen gebied op te peppen. Zo herstelt uw lichaam zichzelf. In andere gevallen werken wij samen met uw huisarts en gaan we aan de slag met aanvullende oefeningen.

Neem contact op

Copyright Langer Thuis